Texel is een fantastische bestemming met een prachtige natuur

Over Texel

Iedere Texelaar weet het, op Texel (de bewoners van Texel spreken het uit als ’tessel’) schijnt de zon langer, regent het minder en waait het meer dan in de rest van Nederland. Texel is slechts enkele minuten met de boot vanaf Den Helder verwijderd, maar toch waan je je op Texel helemaal weg. Het eiland is 25 kilometer lang en 12 kilometer breed, heeft 27 kilometer zandstrand, 135 kilometer fietspaden en meer schapen (16.000) dan inwoners (13.700).

Texel is met 170 km2 (zo’n beetje 2 keer de oppervlakte van de stad Groningen) het grootste waddeneiland. Het is aan de onderkant met een regelmatige veerdienst verbonden met het vasteland en aan de bovenkant met een minder regelmatige veerdienst met Vlieland.

Voor vakantiegangers is Texel een ideale locatie. Zowel voor dagrecreatie als voor een langer verblijf is er voor elk wat wils. Ongerepte natuur, brede zandstranden, duinen, tropische zwembaden, kampeerplekken, luxe vakantieparken, kitesurfen, strandpaviljoens, een zelfpluktuin, fietspaden, terrasjes en winkelmogelijkheden: Texel heeft het allemaal. Een uitstekend startpunt hiervoor is vakantiepark De Krim.

Veerdienst

De veerdienst tussen Texel en Den Helder wordt onderhouden door TESO, ‘Texels Eigen Stoomboot Onderneming’. TESO vaart met twee schepen: de Tesselstroom en de Dokter Wagemaker. De Tesselstroom is in dienst sinds 2017. De Dokter Wagemaker, vernoemd naar de oprichter van TESO, is in dienst sinds 2005 en is wat kleiner dan de Tesselstroom. De Tesselstroom is de ‘hoofdboot’ en doet zowel de heen- als terugvaart.

De normale TESO-dienstregeling is als volgt. Vanaf Den Helder is er ieder uur een afvaart van 6.30 tot en met 21.30 uur. De boot vertrekt op het halve uur. Vanaf Texel is er elk uur een afvaart van 6.00 tot en met 21.00 uur. De boot vertrekt op het hele uur.

De kassa voor de overtocht is in Den Helder. Een retourticket voor een auto met inzittenen kost € 37,-. De wachttijden zijn kort, meestal minder dan een half uur. In de zomer worden halfuursdiensten gedraaid: naast de Tesselstroom komt dan ook de Dokter Wagemaker in de vaart. De wachttijd is dan gemiddeld een kwartier. De schepen worden geladen op volgorde van binnenkomst, er zijn geen reserveringsmogelijkheden. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. De voordeligste en snelste manier om een ticket voor de overtocht te kopen is online via de website van Teso. U kunt dan bij het naderen van de slagbomen rechts aanhouden: de slagbomen openen automatisch door nummerplaatherkenning.

Voor navigatiesystemen wordt het volgende adres gebruikt: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder voor de overtocht vanuit Den Helder naar Texel.

Meer informatie: TESO.

De dorpen van Texel

Texel heeft 7 dorpen. Het grootste dorp is Den Burg, dat op het midden van het eiland ligt. Aan de oostkant bevindt zich in de duinen de badplaats De Koog en op het noorden van het eiland ligt De Cocksdorp, geflankeerd door de vuurtoren van Texel. Aan de oostkant van Texel liggen havenplaats Oudeschild en vissersdorp Oosterend. Het verst zuidelijk ligt Den Hoorn en De Waal ligt net ten oosten van Den Burg.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is de meest Noordelijke plaats op Texel en staat bekend om de vuurtoren en de zeehonden. Westelijk van De Cocksdorp liggen de vakantieparken De Krim en Landal Sluftervallei. Vanaf paal 33 is er voor voetgangers een veerdienst van De Cocksdorp naar Vlieland. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft in De Cocksdorp een reddingstation.

Vakantiepark De Krim is het grootste vakantiepark van het waddeneiland Texel, met tropisch zwembad, parkcentrum en golfbaan. Het vakantiehuis Tesselhoes is op De Krim gevestigd.

De veerdienst Texel-Vlieland is een seizoensgebonden passagiers veerdienst van eind april tot eind september. In het hoogseizoen wordt dagelijks met meerdere afvaarten gevaren. Kaartverkoop ‘De Noorman’ staat aan de Volharding tegenover de KNRM, 2 kilometer ten noorden van De Cocksdorp. De overtocht naar Vlieland duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: De Cocksdorp op Texel, De Krim, Landal Slurftervallei, Waddenveer Texel-Vlieland, Strandpaviljoen Paal 33, Texelse Paardentram, De Cocksdorp (Wikipedia).

De Koog

De Koog is de badplaats van Texel. Het is een gezellig dorp dat in de zomer een haast tropische uitstraling heeft met vele terrasjes, leuke winkeltjes en verschillende straatactiviteiten. De Koog heeft een grote supermarkt en is ondermeer gespecialiseerd in fietsverhuur (hoewel je op Texel in iedere plaats fietsen kunt huren). Ook duizenden jongeren weten elk jaar De Koog te vinden, mede dankzij de discotheek en de gezellige bars en cafés. Maar ook als u rustiger aan wilt doen dan hoeft u zich in De Koog niet te vervelen, bijvoorbeeld door een bezoek aan het natuurmuseum Ecomare of het Juttersmuseum. Op zondagochtend vinden er op de parkeerplaats van de Jumbo vaak kofferbakverkopen plaats, een gezellig onderonsje met de Tesselaars.

De Koog is omringd door natuurschoon en biedt veel mogelijkheden voor een strandbezoek of een fietstocht door de bossen.

Meer informatie: De Koog op Texel, De Koog (Facebook), Strandpaviljoen Paal 17, Strandpaviljoen Paal 21, Karting De Koog, De Koog (Wikipedia).

De Waal

Het plaatsje De Waal ligt centraal op Texel. Met nog geen 500 inwoners is het het kleinste dorp op Texel. Volgens volksverhalen leven de Sommeltjes nabij De Waal, op de Sommeltjesberg. Het Cultuurhistorisch Museum van Texel bevindt zich in De Waal.

Meer informatie: De Waal op Texel, Cultuurhistorisch Museum Texel, Irene Maas over Sommeltjes, De Waal (Wikipedia).

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt ruim 7000 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van Texel. Den Burg is erg populair onder de toeristen en er is dan ook genoeg te doen. Zo valt er dankzij de vele winkeltjes genoeg te shoppen en kunnen filmliefhebbers een bezoekje brengen aan de bioscoop van Den Burg. Ook heeft Den Burg een openluchtzwembad. Het centrum van Den Burg is rond een Nederland Hervormde Kerk opgebouwd.

Tussen Den Burg en Oudeschild bevindt zich de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel.

Meer informatie: Winkelhart van Texel, Openingstijden winkels in Den Burg, Cinema Texel, Zwembad Molenkoog, Oudheid Kamer Den Burg, Den Burg (Wikipedia).

Den Hoorn

Den Hoorn ligt aan de zuidkant van Texel. Het dorp straalt traditionele degelijkheid uit en heeft een prachtige oude kerk in het dorpshart staan. Iedere maandagmiddag is er in Den Hoorn een schuurverkoop waarvan de opbrengst wordt gebruikt om de kerk te onderhouden.

Meer informatie: Den Hoorn Texel, Strandpaviljoen Paal 9, Ambachtelijke Spar Goënga, Den Hoorn (Wikipedia).

Oosterend

Oosterend ligt aan de oostkant van Texel. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de ongeveer 1700 inwoners van het dorp. Vroeger had Oosterend een eigen haven, maar deze is in de 19e eeuw verzand. De Oosterender vissers hebben hun schepen tegenwoordig in de haven van Oudeschild liggen.

Even ten noorden van Oosterend staat de grote poldermolen Het Noorden. Ten westen staat aan de Waddenzee Kaap Oosterend, een passief visueel herkenningspunt voor de scheepvaart.

Meer informatie: Oosterend op Texel, Poldermolen Het Noorden, Oosterend (Wikipedia).

Oudeschild

Oudeschild is een plaats in het oosten van Texel en staat vooral bekend om de haven, waar zowel recreatievaartuigen als vissersschepen een ligplaats hebben. Ook Kaap Skil is in Oudeschild gevestigd. Een vaart met de vissersschepen is hier een aanrader, evenals het vissen op krabben met ham-tussen- wasknijper-aan-touwtje.

Meer informatie: Waddenhaven Texel, Op Drievende Kiel, De Texelse Visspecialist, Oudeschild (Wikipedia).

Natuurgebieden

De natuur van Texel is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van al het moois dat er te vinden is. In de bossen en duinen leven honderden vogelsoorten en vele zeldzame plantensoorten.

De Dennen

De Dennen, gelegen in het westelijke deel van Texel, is een aangeplant bos dat is bedoeld om ‘woeste gronden’ productief te maken. Bij de aanleg zo rond 1900 stuitte Staatsbosbeheer op een aantal problemen: de grond was te nat, of juist te droog en zoute zeewind droogde de begroeiing uit. De aanleg van sloten, het verrijken van de grond met turf en de aanplant van loofbomen aan de westrand heeft voor een gezond en natuurlijk bos gezorgd.

In De Dennen zijn veel mogelijkheden om in de natuur te recreëren, zoals wandelen, #etsen, paardrijden, picknicken, barbecueën en terrein#etsen. De bosspeelplaatsen zijn zeer geschikt voor kinderspelletjes. Het Sommeltjespad is een ontdekkingspad voor jonge kinderen. Het Alloopad is ook toegankelijk voor blinden, slechtzienden en mensen in een rolstoel.

Meer informatie: Nationaal Park Duinen van Texel – De Dennen, ATB route, Paddestoelen in duinbossen, Het Sommeltjespad, Natuurkind – Sommeltjespad, Staatsbosbeheer brochure De Dennen (PDF download).

Eierland

Eierland is het noordelijkste deel van Texel en staat bekend als een oase van rust en ruimte. Met oeroude duinen naast nieuwe bossen, een polder met fraaie oeverlanden, avontuurlijke kreken en tal van bijzondere planten en dieren. Besloten duinkommen worden afgewisseld met eindeloze vergezichten vanaf duintoppen. Eierland is een ideale plek om te wandelen, te fietsen of paard te rijden, in elk seizoen.

Meer informatie: Vuurtoren Texel, Vuurtoren Eierland (Wikipedia), Nationaal Park Duinen van Texel – Eierland.

De Slufter en De Muy

De Slurfter is Texels bekendste natuurgebied en was oorspronkelijk bedoeld als een polder. Maar het water van de Noordzee kan door een niet gedicht gat in de buitenste duinenrij een grote vlakte binnendringen waardoor een gevarieerd planten- en dierenleven mogelijk wordt gemaakt.

Natuurgebied De Muy vormt een samenspel van afwisselend duin-, heide- en grasgebied en duinmeer De Muyplas. In het landschap van De Muy groeien ook planten als het zeldzame en tere guichelheil en verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.

Meer informatie: Nationaal Park Duinen van Texel – De Slurfter en De Muy, Holland Groen – Natuurgebied De Muy,
VVV Texel – De Slurfter en De Muy, Staatsbosbeheer brochure De Muy en De Slurfter (PDF download).

De Geul en Bollekamer

Wandelgebieden De Geul en Bollekamer liggen westelijk van Den Hoorn en bestaan uit natuurlijk gevormde duinen. Dit woeste, groene landschap wordt bevolkt door een gevarieerde fauna.

Meer informatie: Nicole van As – Schotse Hooglanders begrazen de Bollekamer, Staatsbosbeheer brochure De Geul en Bollekamer.

De Hoge Berg

Vijftien meter rijst De Hoge Berg op boven de zeespiegel. Daarmee is dit het hoogste punt van Texel. Wandelen via de buurtweggetjes is een uitstekende manier om dit landschap te verkennen. Het gebied is in 1968 aangewezen als landschapsreservaat. Op de Hoge Berg bevindt zich tevens De Zandkuil, het enige insectenreservaat in Nederland. De vegetatie op de hellingen van deze Zandkuil is ideaal voor de graafbijen en -wespen die daar leven.

Meer informatie: Natuurmonumenten – Hoge Berg.