Vogelhuis camera

Koolmees hotel

In het broedseizoen hangt er in de tuin van het Tesselhoes een vogelhuisje van een camera die beelden op het internet plaatst. Op deze manier kunnen we enkele maanden per jaar genieten van de beelden van broedende koolmezen.

Om technische redenen is er geen live video beschikbaar, maar worden beelden een paar keer per minuut en als er beweging is in het vogelhuisje ververst. Op deze manier maken we zuinig gebruik van de beschikbare bandbreedte en lopen we niet het risico dat de beeldenstroom beïnvloed wordt door een eventuele grote bezoekersstroom.

Foto vanuit het vogelhuis

De foto hieronder wordt iedere 20 seconden ververst. Er is geen historie van de beelden beschikbaar.

Beeld uit het vogelhuisje in de tuin van het Tesselhoes, ververst iedere 20 seconden

Video vanuit het vogelhuis

De korte video hieronder wordt ververst als zich beweging in het vogelhuisje voordoet, maar ook plotseling veranderende weersomstandigheden kunnen als gebeurtenis worden gezien.

Korte video vanuit het vogelhuis, ververst wanneer er beweging in het vogelhuisje wordt gedetecteerd

Techniek achter het vogelhuisje

De camera schakelt automatisch tussen daglicht en infrarood; infrarood betekent dat er bijna onzichtbare verlichting in het vogelhuisje aanschakelt dat de zo herkenbare paarse foto’s produceert.

Het vogelhuisje is een eigen ontwerp, dat is gebouwd uit een enkele Douglas-spar plank van 200 x 15 centimeter en ongeveer 15 mm dikte. Het is geheel in elkaar getimmerd met spijkers, waarbij het dakje het enige deel is dat aan de bovenkant is verlijmd, om zo regenwater in het huisje tegen te gaan. De aparte hoeken leveren wel iets van bouwuitdaging op, maar het geheel is toch in vlot tempo te maken.

De camera bestaat uit een infrarood cameramodule, een Raspberry Pi Zero W met MotionEye en een waterdichte, transparante behuizing. De voeding vindt plaats middels een lange 2×0,5mm luidsprekerkabel, een USB voedingsstekker en een USB ladertje.